Parförhållande och båda partners egna drömmar

people-2561053_640

Vet du vad som din partner drömmer om? Vet du om det handlar om en dröm som nyligen har dykt upp eller någonting som har varit med nästan hela det långa livet? Hur förhåller du till dessa drömmar? Det är någonting värt att fundera på.

John Gottman, som har forskat på parförhållandena, har använt begreppet ”The Sound Relationship House” för att kunna förklara hur man bland annat kan få mera närhet i relationen, hur man hanterar konflikter och hur man kan förverkliga båda partners livsdrömmar.

En funktion som parförhållandet har är att båda hjälper varandra för att förverkliga sina innersta drömmar. Problem i parförhållandet kan uppstå om man inte berättar om sina drömmar eller om motparten inte verkar respektera dem. Parföllandet kan även försvåras genom att båda partena har drömmar som kraschar med varann. Det är viktigt att förstå varifrån ens drömmar kommer. Ofta finns rötter av våra stora drömmar i barndomen.

Att förverkliga var och ens drömmar är bara en nivå i Gottmans hus. För att jobba med den sortens problem eller annan sortens parförhållandefrågor kan man lätt ta kontakt via e-mail eller Skype. Det skulle vara bäst om man skulle kunna ha båda partena med i terapikontakt men det går även att ta kontakt även om den annan inte vill prata (eller skriva) om parförhållandefrågor. Genom att man själv får insikt om sitt sätt att vara i relationen eller får ett annat syn på problemet kan man bli hjälpt. Genom att man förändrar ens eget beteende kan stämningen i relationen bli annorlunda.

Författare:  Nina Svedström-Koskinen –  Legitimerad psykolog, sexualterapeut

THERAPION.COM SE   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s